עוגת חתונה - עוגת כלה

עוגת חתונה / עוגת כלה 

מאת: תמר רגב

פורסם במגזין מיקסר - מגזין אמני העוגות של ישראל ספט' 2014

כל כך הרבה רגשות, חלומות, תקוות ואמונות מקפל בתוכו צמד המילים הזה, ואין זה מפתיע, היות שעוגות החתונה כבר מלוות אותנו הרבה מאד שנים. עוגות החתונה הופיעו לראשונה כבר בתקופת האימפריה הרומית, הופיעו שוב בתקופת ימי הביניים, והגיעו לשיא הפופולאריות שלהן בסוף המאה ה-19. לצורה המקובלת של עוגת הקומות יש מספר הסברים: בימי הביניים היה מקובל להביא עוגה כמתנה לחתונת הזוג הצעיר והעוגות שנערמו זו על זו על השולחנות יצרו מראה של עוגת קומות. סברה נוספת היא שמקורן של עוגות הקומות הנראות כמגדלים, הוא בניסיון לחקות את מראה הכנסיות והצריחים באנגליה. עוגות החתונה נקראות גם עוגות כלה, ומקובל לעצב אותן בלבן, כסמל לטוהר ולבתוליות של הכלה. 

מנהגים, אמונות והיסטוריה של עוגות החתונה: אחד מהמנהגים המקובלים ביותר הוא חיתוך פרוסה מהעוגה ע"י בני הזוג. למנהג מיוחסת חשיבות רבה, כיוון שזוהי המשימה הראשונה שהחתן והכלה מבצעים יחד כזוג נשוי. 

זהו נוהג שמקורו במנהג עתיק יומין לפיו על הכלה לפרוס את פרוסת העוגה הראשונה ולהגישה למשפחת החתן כסמל לכניסתה למשפחה. על פי מנהג אחר החתן והכלה מאכילים זה את זו בפרוסת העוגה הראשונה, באקט שמסמל את מחויבותם האחד לשנייה. אמונה אחרת היא זו שלפיה הרווקות לוקחות חלק מהעוגה, ישנות איתו מתחת לכרית וחולמות בלילה על האיש שיהיה להן לבעל.

במדינות רבות מקובל לשמור את הקומה העליונה של העוגה, עטופה היטב, ולפתוח אותה ביום הנישואין הראשון או עם הולדת הילד הראשון (מה שבא קודם). בארגנטינה נהוג להחביא בעוגה מגוון קמעות קטנים בצורות שונות, כשאחד מהם הוא טבעת. את הקמעות קושרים לסרטים ארוכים המשתלשלים מהעוגה. חברותיה הרווקות של הכלה מושכות את הסרטים, ולפי האמונה העממית, זו שתמשוך את הסרט שבקצהו טבעת, היא זו שתתחתן ראשונה. עד לתחילת המאה ה-20, טרם הגיעו אמצעי הקירור לעולם, מה שיצר בעיה מאחר והכנת עוגות חתונה דרשה קירור. בכדי להכין עוגה שתהיה עמידה לזמן ממושך מבלי להעלות עובש, נהגו להכין עוגת פירות שהושרתה זמן רב באלכוהול וצופתה לאחר מכן בסוכר ושומן אשר הגנו עליה. עד היום, אחת העוגות המקובלות באנגליה היא עוגת הפירות, המכילה כמות גדולה של פירות יבשים ואלכוהול, מצופה במרציפן ואז בבצק סוכר, ומשתמרת היטב מחוץ למקרר. באנגליה ובארה"ב עוגת חתונה היא חובה, ומהווה חלק בלתי נפרד מתכנון החתונה, או כפי שאמרה לי כלה אנגליה: "בחתונות באנגליה העוגה חשובה בדיוק כמו שמלת החתונה".

בישראל של שנות ה-50 וה-60, היו עוגות החתונה בדרך כלל צנועות בגודלן. בשנות ה-70 החלה דרישה לעוגות גבוהות ומרשימות יותר, שרוב הפעמים סופקו ע"י האולם, במינימום השקעה ובמקסימום ציפוי קרם. 

הוריכם בוודאי זוכרים היטב את עוגות החתונה הקצפתיות והמרשימות של שנות ה-70 וה-80, שהיו עמוסות בקרם מרגרינה והיו לרוב בלתי אכילות.

מסתבר שאפילו בחתונה שלי הייתה עוגת חתונה מקושטת בקרם מרגרינה, שלא זכתה כלל להתייחסות מאיתנו, ובוודאי לא לטקס חיתוך. בעלי הבית שלנו דאגו לקחת חלק ממנה ולשים אותה בדירתנו כדי שלפחות נטעם (וכן, עדיף היה לוותר ...).

אז למה עוגת חתונה? הסיבות להזמנת עוגת חתונה הן מגוונות. יש כלות שזה היה חלומן מזה שנים, ישנם זוגות המגיעים מחו"ל, שם כאמור מהווה העוגה חלק בלתי נפרד מהחתונה, ורובם ככולם מעוניינים במוקד עניין נוסף בחתונה, שבו עיני האורחים יהיו נשואות אליהם, מעבר לחופה ולריקוד הראשון. בחלקו השני של האירוע, אחרי הארוחה בד"כ, מהווה טקס חיתוך העוגה מוקד משיכה ועניין לאורחים, מצטלם נהדר ומהווה עוד אחד משיאי הערב. 

עוגות חתונה היום: על עולם החתונות עברו שינויים משמעותיים בשני העשורים האחרונים: החל מהלוקיישן, דרך העיצוב, המוזיקה, הלבוש, וכלה באוכל ובמתנות לאורחים. רבים מהשינויים מושפעים מהמקובל בחו"ל וחלקם ייחודיים לישראל. גם תחום עוגות החתונה הושפע רבות מהמקובל באירופה ובארה"ב, וכבר כעשור שעוגות החתונה המעוצבות בבצק סוכר מהוות חלק חשוב מתכנון החתונה. העוגות עשו קאמבק ועכשיו הן יפות יותר, גדולות יותר, ובעיקר – טעימות יותר, ביטוי לשימוש בחומרי גלם איכותיים והשקעה גדולה בתוכן העוגה ולא רק בעיצובה. עוגות מעוצבות בכלל ועוגות חתונה בפרט הן יצירת אמנות חד פעמית ואכילה, המבטאת כישרון, ניסיון ושעות רבות של עבודה מקצועית, כדי להגיע לתוצאה מושלמת. חלק מהטרנדים המובילים של עוגות חתונה בעולם היום הם: עוגות חתונה רומנטיות המשלבות פרחי סוכר, תחרות (אכילות) וצבעי פסטל. עוגות חתונה "מהסרטים" בעיצוב עוגה ו/או דמויות הלקוחות מהסרט. עוגות חתונה בקישוט קפלי וסלסולי בצק סוכר היוצרים מראה אלגנטי. עוגות במראה מתכתי (מטאלי) בזהב / כסף / ברונזה. ניתן לשימוש על כל העוגה / על קומה אחת בלבד או רק בכמה אלמנטים מתוכה. בישראל, כחלק ממגמת האינדיבידואליות והרצון להדגיש את הייחודי והשונה בחתונה, בוחרים זוגות רבים בעוגה המאפיינת אותם, מציגה את תחביביהם/חיות המחמד שלהם, מספרת את סיפור היכרותם, מתאימה לעיצוב האירוע / ההזמנה או שמלת הכלה. זוגות אחרים יבקשו דווקא עוגה שתהיה דומה ככל האפשר לעוגה שההורים או הסבים התחתנו איתה.

יש שיבקשו עוגת רושם רבת קומות הוד והדר, גם אם חלקה עשוי עוגות דמה שרק נראות כעוגה אמיתית, ויש שיסתפקו בעוגת 2 קומות קטנה ומקסימה לאירוע אינטימי, עוגה קומה אחת הומוריסטית, או עוגה קטנטנה בראש מגדל קאפקייקס מעוצבים. 

כפועל יוצא של דרישת הלקוחות לעוגות ייחודיות במגוון סגנונות, נדרשים מעצבי העוגות להתמחות במגוון תחומים: 

*עוגות וקרמים במגוון טעמים כשבשנים האחרונות עולה הדרישה גם לעוגות חתונה טבעוניות ועוגות ללא גלוטן

*פיסול תלת מימדי של פרחים, דמויות חתן וכלה נאיביות / ראליסטיות ודמויות חיות לפי הצורך

*ציור במכחול / באייר בראש 

*הכרות עם חמרי גלם וציוד המאפשרים ביצוע מגוון של עיצובים

*ידע בבניית קונסטרוקציה המתאימה לתכנון ובניית עוגת קומות, שתצלח בשלמותה את המשלוח לאולם ואת טקס החיתוך 

*שליטה בטרנדים ומגמות עיצוב בעולם כדי להציע ללקוח מגוון אופציות

אין ספק שכשעוגת החתונה מרשימה הן מבחינת המראה והן מבחינת הטעם, היא תורמת תרומה נכבדת להצלחת האירוע החשוב והמרגש, בו מצהירים בני הזוג על אהבתם הנצחית.

 

שיהיה מתוק, מעוצב, ומלא אהבה     

תמר